Stress of werkdruk kennen we wellicht allemaal. Zelden is hierbij sprake van te veel werk of een ‘moeilijke’ collega alleen…
Werkdruk of een lastige manier van samenwerken kan veel met iemand doen. Als de stress, om welke reden dan ook, een probleem wordt, ontstaan mogelijk allerlei lichamelijke en/of psychische klachten. Het kan zijn, dat je in je functioneren beperkt wordt. Tijdelijke rust en/of delegeren van taken, een ergonomisch aangepaste bureaustoel of muis geven zelden een definitieve oplossing. Met behulp van haptonomie kan gewerkt worden aan de moeite (of oorzaak) van een stressprobleem. Daarna ontstaat er een andere en nieuwe manier van omgaan met moeilijke situaties
Bij Haptonomie gaat het over voelen. Haptonomie gaat o.a. over ruimte en het wel of niet hebben van grenzen en hoe je daarmee omgaat. Bij hoge werkdruk, overspannenheid of burn-out verschijnselen is er heel vaak sprake van ‘moeite hebben met het voelen of hanteren van eigen grenzen’.
De oorzaak van (stress)klachten is voor iedereen anders. Ook kunnen zich bij iemand met werkdruk diverse (stress)klachten voordoen, voorbeelden: vermoeidheid, benauwdheid, angst, hoofd-, nek/schouder- of rugpijn, r.s.i., buikklachten, hoge bloeddruk, slaapproblemen, eet- of gewichtsproblemen, depressiviteit, agressiviteit, enz.
Als technische, ergonomische aanpassingen op het werk onvoldoende resultaat opleveren, zullen de klachten blijven of terugkomen. Omdat haptonomie dieper gaat dan praten alleen, doet het altijd iets met je. Haptonomie werkt niet symptoom bestrijdend.
Voor haptonomie en werk zijn de volgende haptische werkvormen mogelijk:
Individuele haptotherapie en haptonomische supervisie